Hamster i kablet

En hamster i kablet er et eksempel på, at ikke alle fejl i et computersystem skyldes fejl i software eller hardware – eller et angreb.

Hvordan fungerer det

Når der er fejl ved computeren, kan det skyldes både software, hardware eller angreb, men også at computeren ikke er forbundet ordentligt, eller der er opstået fejl i stik og kabler. Man bør ofte tjekke om alle kabler og forbindelser sidder ordentligt i stikkene, og at ingen af kablerne er beskadigede.

Historie

Fejl i computerprogrammer kaldes ofte for en bug. En bug henviser altså til en fejl, som får systemet til at gå ned eller kommer med et forkert resultat. Processen med at finde fejl kaldes “debugging”, og mange softwaresystemer har forskellige egenskaber, der gør det lettere at finde og rette fejl under kørsel.

En historie fortæller at udtrykket “bug” (insekt) stammer fra 1947, hvor et insekt i et relæ fik en computer til at fejle. Udtrykket er oprindeligt et langt ældre ingeniørudtryk for fejl i systemer, måske endda fra før de blev elektriske. Fejlen i 1947 blev opdaget af en ingeniør, der kendte udtrykket og derfor gemte insektet med en note om, at det var det første eksempel på en rigtig “bug” i systemet. Historien viser, hvordan fejl i computersystemer kan skyldes ydre rammer og ikke selve computeren, ligesom hvis man har haft en hamster til at gnave i kablerne.

Spillet

Når man som en aktion spiller en hamster i kablet, forhindrer man modstanderen i at angribe i dennes næste tur. Modstanderen må altså fortsat spille kort, men ikke foretage angreb. Kortet skal blive liggende foran modstanderen, indtil dennes næste tur er overstået, hvorefter det ryger i bunken med brugte kort.