BikBok (socialt medie)

BikBok er et eksempel på en app, der indsamler data og sender det tilbage til appudvikleren. Dataindsamling kendes fra mange apps og tjenester. Ofte er dataindsamlingen nødvendig for at tjenesten fungerer. Data kan også anvendes til at forbedre tjenesten i kommende versioner. Der er i stigende grad kommet apps og tjenester, der indsamler en masse data alene for at kunne målrette reklamer, drive maskinlæring eller spionere på brugerne.

Hvordan fungerer det?

Det er især i forbindelse med apps på telefonen og besøg på hjemmesider, man taler om dataindsamling, men almindelige computerprogrammer kan også samle data om brugen og brugerne. Mobiltelefonernes styresystemer er i stigende grad blevet bedre til at kræve, at brugeren giver specifik tilladelse til, hvilke data de forskellige apps får adgang til, ligesom man i browserne kan få forskellige udvidelser, der advarer om hvilke data, der deles.

Angreb og forsvar

Mange tjenester kræver, at man deler sine data. Indenfor EU er man beskyttet af persondataforordningen, GDPR. Det kræves af tjenesteudbyderne, at de overholder en rækker regler og fortæller brugerne om, hvordan data anvendes. På mobiltelefoner skal man i dag give tilladelser til, hvilke data de enkelte apps har adgang til. Man bør være opmærksom på, om der er en passende sammenhæng mellem de data, appen beder om adgang til, og hvad appen skal kunne. En billedbehandlingsapp, der beder om adgang til telefonens billedmappe, er helt forståeligt, men beder samme app om adgang til dine kontakter eller telefonens GPS, kan det være, at man skal overveje at finde en anden app!

Historie

Dataindsamling har stort set altid fundet sted og siden industrialiseringen i stigende grad systematisk, men først med computere og ikke mindst automatisk dataopsamling er det blevet muligt at samle data i de store mængder, vi ser i dag. Med fremkomsten af sociale medier i den form, vi kender i dag, i slutningen af halvfemserne, er denne dataindsamling eksploderet.

Spillet

Kortet tvinger en anden spiller til at vise sin hånd og spille med åbne kort. Det koster 2 porte at spille, men giver ingen skade. Kortet er et aktionskort og kan derfor kun spilles, når det er din tur. Kortet kan spilles både som angreb og forsvar (altså både til spilleren til højre eller spilleren til venstre). Når man spiller kortet, placeres det foran den spiller, der nu skal spille med åbne kort, indtil denne spiller har afsluttet sin næste tur.