Backup

En sikkerhedskopi – eller en backup – er en kopi af data som, hvis de originale data går tabt eller bliver ødelagt, kan bruges til at genskabe disse.

Hvordan fungerer det

En backup eller en sikkerhedskopi er en kopi af de filer, man ønsker at beskytte. I simpleste form laver man simpelthen manuelt en kopi og gemmer denne på et andet lagringsmedier. Det kan være på et usb-medie, et netværksdrev eller en online tjeneste.

Mere avancerede backupsystemer gemmer løbende ændringer i enten bestemte mapper eller foldere på computeren eller af hele computersystemet.

Angreb og forsvar

Backup beskytter ikke bare mod angreb men også mod fejl og uheld. Man kan altså bruge sin backup, hvis computeren går i stykker, eller hvis man sletter eller redigerer dokumenter ved en fejl, så de ikke kan genskabes. I forhold til angreb på computersystemer kan en sikkerhedskopi genskabe hele systemet, men det kommer altid med en pris: Dels kan det være tidskrævende at genskabe systemet ved hjælp af en backup, dels vil man miste de data, der er blevet ændret, siden backuppen blev lavet. Mange vira vil udnytte dette til at gemme sig i længere tid, inden de giver sig til kende, hvilket betyder, at også backuppen kan være inficeret.

Historie

Sikkerhedskopier kendes helt tilbage til 1950’erne, hvor man brugte hulkort. Ligesom gennemslagspapir kunne man også lave flere kopier af hulkortene for at sikre sig mod ødelagte eller beskadigede kort. Senere kom harddisken til, men denne var meget dyr, og det var derfor almindeligt fra 1960’erne og helt op til i dag at anvende magnetbånd til backup. Disse er meget langsomme at skrive og læse data fra, men til gengæld billige at bruge. I forbindelse med hjemmecomputernes udbredelse blev det almindeligt at tage backup ved at kopiere filer til eksterne lagringsmedier som disketter og senere CD-rom, DVD og usb-medier, men også eksterne harddiske er, i takt med at priserne for disse er faldet, blevet brugt til backup. I dag er de fleste backupsystemer cloudbaserede og tilgås over internettet. Dette gør det hurtigere at skalere i takt med, at man får brug for mere plads. Samtidigt sikrer det, at backuppen fysisk befinder sig et andet sted end der, hvor den originale data skabes og bruges.

Spillet

Kortet er et reaktionskort og kan spilles, hvis du ikke har flere åbne porte. Du kan så spille dette kort og ofre yderligere tre kort fra hånden for at åbne 10 porte. Har du ikke tre kort, du kan ofre, kan du ikke spille dette kort. De ofrede kort og dette kort smides i kortbunken efter at være blevet spillet.