5G forbindelse (mobilnetværk)

5G er den femte generation eller udgave af standarden for, hvordan mobilnetværket fungerer.

Hvordan fungerer det

Lige som forgængeren, 4G, fungerer systemet ved, at de forbundne enheder er forbundet via radio til en lokal antenne og på denne måde får adgang til telefoni og internet.

Fordelen ved den nye generation er, at man får højere båndbredde og dermed mulighed for højere hastighed. 5G lover således hastigheder op mod 10 gigabit i sekundet. Det er en hastighed, der for alvor kan konkurrere med kabler, ligesom det giver nye muligheder for Internet of Things (IoT) og forbundne systemer, der udveksler data. For at bruge 5G skal man have en mobiltelefon, der understøtter teknologien.

Angreb og forsvar

5G er ikke en trussel i forhold til cybersikkerhed og kræver som sådan ikke særligt forsvar, men giver alene mulighed for endnu mere fart på det mobile internet. Højere hastigheder betyder selvfølgelig flere services, der bruger data. Der vil for eksempel komme nye muligheder for dataudveksling inden for det, man kalder Internet of Things. Når der kommer flere services, bliver det også mere interessant for angribere. Det betyder, at det i endnu højere grad er nødvendigt, at udviklerne af denne type systemer sørger for, at sikkerheden er i orden.

Historie

De første muligheder for internet over mobilnetværket kom med 2G helt tilbage i 1991. Det mobile bredbånd i Danmark tog først for alvor fart med udbredelsen af smartphones (smarte telefoner), herunder Apples anden generation af deres iPhone, der understøttede 3G, og med introduktionen af Android-styresystemet i 2008.

Spillet

Kortet er et aktionskort, der kan spilles under din tur og koster fem porte at spille. Træk fem kort fra bunken. Hvis det betyder, du nu har mere end fem kort på hånden, skal du kassere de overskydende kort, så du højest har fem kort på hånden. De kasserede kort og dette kort smides i kortbunken. Kortet giver således mulighed for at udskifte mange kort på hånden eller hurtigt få fyldt op, hvis man har spillet det meste af sin hånd.